Loading...

Adventre hangolódás Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn

Óvodások karácsonya, hittanosok szolgálata és felemelő zongorakoncert. Advent harmadik vasárnapján több lelki alkalmon is készülhettek a Balatonalmádi-Balatonfűzfői Református Egyházközségben Urunk születésének ünnepére.

A Balatonalmádi Nádas Református Óvodába közel száz gyermek jár. Áldott lehetőség ez a gyülekezet számára, hogy velük és általuk a családjaikkal is megismertessék az Úr megváltó szeretetét, közelebb kerüljenek Jézus Krisztushoz. Az évközi lelki alkalmak mellett a karácsony kiemelten jó alkalom erre. Így gyűltek össze a kicsik és szüleik december 16-án, szombaton az óvoda karácsonyi ünnepségére a balatonalmádi református templomban.

Steinbach József püspök, a gyülekezet lelkipásztora az úrasztala köré hívta a gyerekeket, akik örömmel éltek a lehetőséggel. Együtt vették át az adventi koszorú jelentését, a gyertyák szimbólumát. A végén együtt mondták a tiszteletessel: „Amikor mind a négy gyertyát meggyújtjuk, az azt jelenti, hogy Jézus megszületett, Aki elhozta nekünk a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet”.

Ezt követően az óvoda munkatársai bábelőadást mutattak be a kisbárányról, aki elindult a csillag után, hogy találkozzon a kisded Jézussal.

A gyülekezet az ajándékokról sem felejtkezett meg. Nemcsak a négy csoport kapott egy-egy ajándékot, de minden gyermek talált a fa alatt magának csomagot.

 

Az óvodás karácsony után a gyülekezet is kapott „ajándékot”. Az adventi lelki ráhangolódás keretében Teleki Miklós adott koncertet. A gyülekezeti koncertek harminchét alkalmából többször járt már Almádiban a neves orgonaművész. A mostani fellépése mégis különleges volt, mert Teleki Miklós most zongoraművészként lépett a közönség elé. Különlegessége volt még a koncertnek, hogy az elhangzott nagy remekműveket (Händel, Bach Olasz koncert, Beethoven d-moll zongoraszonáta, Chopin etűdök) először szólaltatta meg közönség előtt új, hordozható, de professzionális hangzással bíró elektromos zongoráján.

A művész lenyűgözte a hallgatóságot közvetlenségével, tehetségével, szentlelkes előadásával. A végére még arra is maradt ereje, hogy a közönség kérését teljesítse, Liszt Ferenc szerzeményével a Villa d ‘Este szökőkútjaihoz varázsolta őket.

 

Advent harmadik vasárnapján a gyülekezetekben hagyományosan a hittanos gyerekek szolgálatával tartják a családi karácsonyt. December 17-én a balatonfűzfői és balatonalmádi templom is zsúfolásig megtelt gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel.

„A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség” (Ef 5,9). Steinbach József rövid áhítatában az Ige alapján szólt arról, hogy Advent idején bevilágítja életünket a karácsonyi örömhír: Isten az Ő világosságát adta nekünk Jézus Krisztusban, aki a világ világossága. Az Ő világosságának pedig áldásai, gyümölcsei vannak életünkre: jóság, igazság, egyenesség.

Az igehirdetést folytatva, mintegy bizonyságot téve a világosság gyümölcseiről, a hittanos gyerekek álltak a gyülekezet elé. Elsőtől a nyolcadikig, külön korcsoportokban, a közel száz gyermek közös imádságban, Megváltó Urunk születése történetének felidézésével, szavalatokkal, jelenetekkel, énekkel tettek bizonyságot a karácsonykor született Megváltóról. A hittanosok szolgálatának felkészítését, az egész éves hitoktatás feladatát Steinbachné Cenkvári Klára végzi.

Az istentisztelet végén minden gyermek és szüleik is kaptak ajándékot.

Steinbach József elmondta, hogy nagy áldás és lehetőség, hogy az óvoda és az iskolai hitoktatás révén sok száz gyermeket bíztak rájuk, amiért hálásak Istennek és köszönik a bizalmat a szülőknek.

 

Advent idején mindkét gyülekezetben tartottak gyülekezeti ebédeket, megtartották a közös adventi ifjúsági órát, amelyet jövőre dr. Bognár Judit orvos fog vezetni, december 18-án Balatonfűzfőn folytatódott a Keresztkérdések sorozat.