Loading...

Istent dicsérve – fuvolakoncert a Balatonalmádi Református Templomban

A Bibliában kevés helyen van szó a fuvoláról, de Istent dicsőítő hangszerként a Zsoltárok könyvének lezárásban ott szerepel: „Dicsérjétek dobbal, körtáncot járva, dicsérjétek hegedűvel és fuvolával!” (Zsolt. 150,4)

A hangszer egyszerű felépítése okán feltételezhetően a legkorábbi fúvós hangszerek közé tartozik. Működése is egyszerűnek hangzik: légáramot fújunk át egy lyukon, a levegő a fuvola hosszában oszcillál, és a nyitott lyukak helye megváltoztatja az oszcillációját, megváltoztatva a hangokat.

Vagyis levegőt lehelünk a hangszerbe, amivel életre keltjük, „megteremtjük” a zenét. Gyakorlatban természetesen nem olyan egyszerű feladat ez. Hogy a különleges hangú, nagy hangterjedelemmel bíró hangszer ne csak hangot adjon, hanem „muzsikáljon”, ahhoz sok-sok tanulás és gyakorlás szükséges.

Marosné Kovács Tünde vezetésével hosszú évekre nyúlik vissza a Balatonalmádi Nyári Fuvolatábor. A tanárnő vezetésével több korosztályt érintően, az ország számos vidékéről egy héten át aktívan tanulják és gyakorolják a hangszeren a zenélést. 17 éve a tábor zárásaként a vasárnapi istentiszteleteken, az Urat dicsérve mutatták be egy-két szám erejéig a megszerzett tudásukat. Idén önálló koncertet adtak a templomban augusztus 26-án.

A gyülekezeti koncertre érkezőket Steinbach József köszöntötte. Isten magasztalásáról szólt a jelenlévőkhöz a 147. Zsoltár alapján. Mint mondta, erőt adnak a zsoltáros szavai ezekben a bizonytalan időkben: „Nagy a mi Urunk és igen erős, bölcsessége határtalan. Jó tudni, hogy Ő velünk van minden napon, a világ végezetéig”.

„Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!” (Zsolt. 118,24) Marosné Kovács Tünde elmondta, hogy ezt az igét választották koncertjükhöz. Ő is szólt arról, hogy a Bibliában is szerepel a fuvola mint Istent dicsérő hangszer, és ők is az Ő dicséretére játszanak most.

Az est folyamán a 10 tagú fuvolaegyüttes fuvoladarabokat, átiratokat, zsoltárokat, református énekeket adott elő, főként barokk stílusban, de a romantikába is elkalauzolták a hallgatóságot. Köszönjük szolgálatukat!