Loading...

Szent művészet

Márton Gergely, 2021-09-22

2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az EFFE Label-díjas Ars Sacra Fesztivál. Az országos fesztivál programjai a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják vendégeiket. A szervezők hisznek abban, hogy a kultúra és művészet erőforrás az életünkben, melynek segítségével kapcsolatba léphetünk benső világunkkal és személyes, emberi értékeinkkel.

Idén is több dunántúli református templom adott otthont a fesztivál keretében kiállításoknak, koncerteknek. Szeptember 6-án a balatonalmádi református templomban volt lélekemelő hangverseny. Fellépett a Gaudium Kamarakórus és Nagy Zsuzsanna hegedűművész.

Steinbach József püspök, a gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a vendégeket. „Minden forrásom belőled fakad Uram” (Zsolt 87,7). A fesztiválnak idén ez a mottója – mondta –, ami a teljes Biblia összefüggésében azt jelenti: az áldott Isten megáld bennünket, hogy áldássá legyünk. Mennyei tapasztalat az, ha az ember átélheti, hogy az Isten lehajol hozzánk és megáld bennünket, és ad nekünk örömöt, hitet, szeretetet, reménységet. Teszi ezt azért, hogy ebben a világban követeiként áldássá lehessünk. Ennek a boldog tapasztalásnak az egyik eszköze a művészet.

A Gaudium Kamarakórus 2015-ben alakult énekelni szerető alsóörsi, szentkirályszabadjai, balatonalmádi, balatonfüredi énekesekből. A karvezető Pusker János így foglalta össze célkitűzésüket: énekelünk Isten dicsőségére, a magunk örömére, és ha ez másnak is tetszik, az már a non plus ultra. Az Ars Sacra fesztivál keretében nem hagyományos hangversennyel készültek. Az egyházi liturgia elemeiből hoztak válogatást, feldolgozásokat neves szerzőktől.

Az est másik fellépője Nagy Zsuzsanna hegedűművész volt. Őt a világban Susanna Nagy-ként ismerik, hiszen a balatonalmádi születésű művésznő a Milánói Scala hegedűseként bejárt több földrészt. Szeptember 6-i koncertjén hallhatta tőle a közönség Bach: g-moll ADAGIO, Massenet: Meditáció, Mascagni: Intermezzo, Kodály: Esti dal című műveket.

A zene elvarázsolta a közönséget. Jó volt látni, hogy a nyitott templomajtón kiszűrődő muzsika az arra sétálókat is becsalogatta, és vált áldássá az Ars Sacra, azaz a Szent Művészet