Loading...

Megszólalt a Szent Művészet a Balatonalmádi Református Templomban

Ars Sacra, azaz Szent Művészet. Ezzel a névvel 16. alkalommal rendeznek országszerte programsorozatot, hogy kultúránk szakrális kincseinek sokaságából, a zene, az irodalom, a képzőművészet világából minél többen fedezhessenek fel új dimenziókat.  A szervezők célja, hogy növekedjen azok száma, akik nyitottak a hit ihlette, szakrális művészeti alkotások iránt és megtapasztalják a művészet pezsdítő, gyógyító, iránymutató szerepét. Idén országszerte 355 programot tartanak 11 műfajban és 117 templom nyitja ki kapuját az Ars Sacra előtt.

Ezeknek a céloknak megfelelve adott nagysikerű koncertet templomunkban Balatonalmádi Város Vegyeskara szeptember 21-én.

Körmendi György, a városban a programot szervező Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy Balatonalmádiban szeptember 16. és 24. között hat eseményt tartanak, valamint örömét fejezte ki, hogy minden programra, így az esti koncertre is nagy az érdeklődés. A város kórus-múltjával kapcsolatban rámutatott, hogy feljegyzések vannak arról, hogy már 1926-ban tartottak ilyen koncertet. Balatonalmádi Város Vegyeskara is több mint harminc éves múltra tekint vissza.

„Fordulj hozzánk, Uram! Meddig késel? Könyörülj szolgáidon! Áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vigadjunk és örüljünk egész életünkben! Örvendeztess meg bennünket annyi napon át, ahányon át megaláztál, annyi éven át, ahányban rossz sorsunk volt! Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, és méltóságod fiaikon! Legyen velünk Istenünknek, az Úrnak jóindulata! Kezeink munkáját tedd maradandóvá, kezeink munkáját tedd maradandóvá!” (Zsolt 90. 13-17)

Steinbach József a 90. Zsoltár szavaival kérte Isten áldását Balatonalmádi Város Vegyeskarára, énekszolgálatára, a jelenlévőkre. Elmondta, hogy mivel emberileg bizonytalan időszak előtt állunk, ezért legyen imádságunk is a zsoltáros könyörgése: „Hisszük, hogy a kórus szolgálata is a Szent Művészettel az Élő Istenre való figyeléssel az Őbelé vetett bizonyosságra vezet, erősít bennünket. Arra, hogy minden időben megmaradjunk a hitben, a reménységben, a szeretetben”.

A kórust a koncerten karnagyuk, Borbásné Gazdag Gabriella egyéb elfoglaltsága miatt férje, Borbás Károly vezette. Műsorukban elhangzott többek között: Charpentier – Te Deum, Georg Hilfrich – Alta trinita, Monteverdi – Keljen dalra minden ember.

Az énekművek között a kórustagok versekkel emelték az est hangulatát.

A hallgatóság a koncert végén hosszantartó tapssal köszönte meg a kórus szolgálatát.